Kissa perheenjäsenenä merkitsee älykästä lemmikkiä joka vaatii päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa. Kissalle on tarjottava sopivaa ravintoa ja sen turkin kunnosta ja puhtaudesta on huolehdittava. Päivittäiseen kissanhoitoon sisältyy myös hiekkalaatikon puhtaanapito.  

Kissan terveydenhoito on sen omistajan vastuulla eikä saa unohtaa lemmikkinsä henkistäkään hyvinvointia. Kissa ulkoilee valvotusti ja turvallisesti valjaissa, aitauksessa tai lasitetulla parvekkeella. Kissalle on myös järjestettävä riittävästi aktiviteetteja, jotta ne voisivat toteuttaa omaa lajityypillistä käytöstään. Kiipeilypuut ja mahdollisuus tarkkailla ympäristön tapahtumia ikkunasta lisäävät kissan viihtyvyyttä. Kissaa ei tulisi pitää pitkiä aikoja yksin, vaan sille tulisi järjestää seuraa.

www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2019/03/Kissanomistajan_opas_2018_web.pdf

 

 Terveysriskejä.

Tässä on esitelty lyhyesti muutama yleinen terveysriski. Kaiken kattava tietopaketti kissojen sairauksista ei ole sivustoni tarkoitus vaan herättää mielenkiintoa perehtyä mahdollisiin terveysriskeihin, kun suunnitellaan kissan hankkimista. Kissan omistaminen ja hyvä hoito tuo tullessaan kuluja rokotusten, terveystarkastusten ja mahdollisten sairauksien hoidossa.

FeLV eli kissaleukoosin aiheuttaa kissan leukemiavirus (Felv) joka tarttuu kissasta toiseen lähinnä syljen välityksellä, mutta myös muut eritteet (virtsa, uloste, kyynelneste) sisältävät virusta. Virus leviää myös maidon välityksellä emolta pennuille sekä istukan välityksellä syntymättömiin pentuihin. Leukoosi aiheuttaa toisaalta kasvaimia (imusolmukkeet, perna, maksa, munuaiset, kateenkorva), toisaalta altistuksen toissijaisille tulehduksille (krooniset suu- ja hengitystietulehdukset, krooniset yleisinfektiot). Kasvatukseen käytettävät kissat tulee testata Kissaliiton suositusten mukaisesti.

FIV eli kissan immuunikadon aiheuttaa kissan immuunikatovirus (FIV). Virus heikentää elimistön immuunivastetta ja altistaa kissan näin ollen sekalaisille tulehduksille ja kasvainsairauksille. FIV -tartunta siirtyy tavallisimmin sylki-veri-kontaktina ja on yleisin ulkona vapaana kulkevilla, leikkaamattomilla uroskissoilla. FIV ei tartu ihmiseen. Kasvatukseen käytettävät kissat tulee testata Kissaliiton suositusten mukaisesti.

HCM eli hypertrofinen kardiomyopatia on kissan yleisin sydänsairaus, joka aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista. Sairaus on parantumaton, mutta sen etenemisnopeus vaihtelee suuresti yksilöittäin. Tärkein diagnostinen tutkimusmenetelmä on sydämen ultraäänitutkimus. Kasvatukseen käytettäville kissoille suositellaan ultraäänitutkimusta mutta on tärkeätä tiedostaa, ettei negatiivinen tulos pois sulje kardiomyopatian mahdollisuutta.

FORL (Feline odontoclastic resorptive lesions) eli hammassyöpymä on sairaus, jossa kissan hampaaseen on tullut kiillevaurio, hammasluu on esillä ja syöpynyt. Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen alla, jos se yltää hammasjuureen saakka, hammas joudutaan poistamaan. Eläinlääkäri voi havaita kissan hammasyöpymän sairauden alkuvaiheessa röntgenkuvasta, jolloin sairaus voidaan hoitaa. Taudin alkusyytä ei tiedetä ja siten ennaltaehkäisy on mahdotonta.

Kissan hampaiden kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta yleisimmät ongelmat, kuten hammaskivi, ientulehdus ja hammassyöpymä havaitaan ja ne tulevat hoidetuksi ajoissa. Suun hyvinvointia voi ylläpitää harjaamalla kissan hampaat, mikä ehkäisee tehokkaasti hampaan kiinnitykseen kehittyviä tulehduksia.

Brittien terveyskatsaus https://www.brittikissat.fi/brittien-terveyskatsaus

Kannattaa myös muistaa, että elämää ei voi hallita - tässäkään asiassa. Samoin kuin ihmiset, myös eläimet voivat kaikista varotoimenpiteistä huolimatta sairastua. Mitkään jalostuksessa tehdyt valinnat eivät poista tätä mahdollisuutta.

 

www.kissangeenit.fi/kissa_tutkimuskohteena/yhteinen_tautiperintomme/

http://www.catvet.fi/catvet-elainlaakarin-ohjeita.html